Current Affairs Today – Current Affairs – 09 December 2021

9th December Current Affairs – चालू घडामोडी 2021

Current Affairs Today Section provides latest and Best Daily Current Affairs 2020-2021 for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

Current affairs

Current affairs 9th December 2021

 


1. The Ekuverin exercise was conducted between India and which country?

Ans. Maldives 

 

2. Which country won the Junior Hockey World Cup 2021?

Ans. Argentina 

 

3. Alipore Zoological Garden located in which state announced the adoption of animals and birds?

Ans. West Bengal

 

4. In which country the Semeru volcano erupted?

Ans. Indonesia 

 

5. Who was appointed as the chairman of NHAI?

Ans. Alka Upadhyay

 

6. Who launched Genesis International’s Digital Twin Platform?

Ans. Amitabh Kant

 

7. When was the joint military exercise EKUVERIN between India-Maldives held?

Ans. 6 to 19 December

 

8. Who was appointed as the chairman of Inland Waterways Authority of india?

Ans. Sanjay Bandopadhyay

 

9. Who was appointed as the Director General of the National Mission for Clean Ganga?

Ans. Shri Rajiv Ranjan Mishra

 

10. Who was selected for the Cipriani Foyce Award?

Ans. Nikhil Srivastava

 

11. Which country’s prime minister appealed to America to stop nuclear talks with Iran?

Ans. Israel 

 

12. From which year face recognition scanning service will start in airports of India?

Ans. Year 2022

 

13. Which state approved the production of AK-203 assault rifle in Korwa?

Ans. Uttar Pradesh

 

14. The President of which country has come on an official visit to India?

Ans. Russia

 

15. Which country gave three billion dollars to Pakistan under the economic aid package?

Ans. Saudi Arabia

 

16. Which state launched “Back to Work” scheme for women?

Ans. Rajasthan

 

17. Who addressed the 5th Indian Ocean Conference?

Ans. Dr S Jaishankar

 

18. Which company ranked top among 300 cooperative societies of the world?

Ans. IFFCO

 

19. Who became the first female president of Walt Disney?

Ans. Susan Arnold

 

20. The chief minister of which state launched the web portal “Hamara Apna Budget”?

Ans. Jharkhand

Leave a Reply

Your email address will not be published.