Current affairs questions with answers  13 October 2021 current affairs – चालू घडामोडी

Current affairs questions with answers 

13 ऑक्टोबर 2021 चालू घडामोडी – 13 October 2021 Current Affairs 

Mazisarkarinokari.in Current Affairs Today Section provides latest and Best Daily Current Affairs 2020-2021 for UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competition exams.

Current affairs questions with answers 

Current affairs questions with answers
13 October 2021


1. अलीकडे राजस्थान उच्च न्यायालयाचे मुख्य न्यायाधीश म्हणून कोणाची नियुक्ती करण्यात आली आहे?

 उत्तर – अकील कुरेशी

2. अलीकडे कोणत्या राज्याच्या लवंगाला 91 टॅग मिळाला आहे?

 उत्तर – तामिळनाडू

3. भारतीय रेल्वेने कोणत्या नावाखाली 2 लांब पल्ल्याच्या मालगाड्या सुरू केल्या आहेत?

 उत्तर – त्रिशूल आणि गरुड

4. अलीकडे 2021 तुर्की ट्रॉफी f – 1 कोणी जिंकला?

 उत्तर – वाल्टेरी बोटास

5. ‘The Disciple at the 15th आशियाई चित्रपट पुरस्कार’ साठी सर्वोत्कृष्ट पटकथा पुरस्कार नुकताच कोणी जिंकला आहे?

 उत्तर – चैतन्य ठमणे

6. अलीकडे लाल बहादूर शास्त्री राष्ट्रीय पुरस्कार कोणी जिंकला आहे?

 उत्तर – डॉ रणदीप गुलेरिया

7. अलीकडेच भारतात एका दिवसासाठी ब्रिटिश उच्चायुक्त कोण झाले?

 उत्तर – अदिती माहेश्वरी

8. अर्थशास्त्रातील नोबल पारितोषिक कोणाला मिळाले आहे?

 उत्तर – डेव्हिड कार्ड, जाशु, अँग्रिस्ट आणि गाइडो इम्बेन्स

9. मॉर्गन स्टॅन्ले यांनी इंडिया ग्लोबल सेंटरचे प्रमुख म्हणून कोणाची नियुक्ती केली आहे?

 उत्तर – अनाहिता तिवारी

10. अलीकडेच FICCI ने भारताच्या GDP वाढीचा दर किती असा अंदाज लावला आहे?

 उत्तर – 9.1%

 


English

 

1. Who has been appointed as the Chief Justice of Rajasthan High Court recently ? 

Ans. Aqeel Qureshi 

2. Recently which state’s clove has got 91 tag ?

Ans. Tamil Nadu

3. Under which name Indian Railways has started 2 long distance goods trains ? 

Ans. Trishul and Garuda

4. Recently who has won the 2021 Turkish Grand Prix f – 1 ?  

Ans. Valteri Bottas 

5. Who has recently won the Best Screenplay Award for ‘The Disciple at the 15th Asian film Awards’ ?  

Ans. Chaitanya Thamane 

6. Recently who has won the Lal Bahadur Shastri National Award ? 

Ans. Dr.  Randeep Guleria

7. Who has recently become the British High Commissioner to India for a day ?

Ans. Aditi Maheshwari

 8. Who has received the Noble Prize in Economics ?  

Ans. David Card , Jashu , Angrist and guido Imbens

9. Who has been appointed as the head of India global Center by Morgan Stanley ?  

Ans. Anahita Tiwari

10. Recently FICCI has estimated India’s GDP growth rate to be how much ?  

Ans. 9.1%

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.